Pride Art Walk was a open air art venue that I curated for Växjö Pride 2020. It took place during two weeks in a forest on the outskirts of Växjö. Four artist created seven different installations reflecting on lgbtq cushions, norm structures and community. Participating artist was Anthony Clair Wagner, Hanna Hansdotter, Anna Nordström and Markus Emilsson

_NN_9788-WEBB.jpg

PRIDE-PORTALEN installation 2020 / Krönikör: Ida Edberg  

Behövs verkligen Pride fortfarande? Den frågan kan komma upp emellanåt. Vi gays har ju i stort sett samma rättigheter som alla cis-heteros där ute. 

Att vara tonåring och lesbisk i en småstad i södra Norrland i början av 2000-talet, det var helt okej – för mig i alla fall. Men det hade också kunnat vara så mycket härligare och Härnösand hade kunnat göra det mycket lättare för mig. När jag var 16 år och olyckligt kär i en tjej, hade jag ingen att prata med. Men jag visste i alla fall två öppet homosexuella på min skola. Den ena personen hade en liten regnbågsflagga fastsydd på sin väska. Tänk att ett tygmärke kan lysa så starkt. Det var den enda regnbågsflagga jag såg i Härnösand under mina tonår. Efter ett år lärde jag känna några andra som också var lesbiska. Äntligen hade jag någon att vara öppen med. Fram till dess var det lilla tygmärket det som gjorde att jag stod ut.  

Pride handlar om att synliggöra och diskutera HBTQ-frågor och skapa ett mer inkluderande och jämställt samhälle. Det kan göras på många sätt. I diskussion, debatt, genom reflektion och eftertanke men också genom fest och gemenskap. Varje vår arrangeras Växjö Pride. Det är sju dagar som ger andrum, upplysning och mod. Det är en vecka som låter regnbågsflaggan vara norm och synliggör dem som tillhör den. För en del ÄR Pride-veckan verkligen den viktigaste veckan på hela året. För vissa är Pride på liv eller död.